Este o forma de tratament perfect sigura si totodata, o experienta placuta si relaxanta. Scopul unui ciclu de tratament este de a normaliza activitatea organismului, de a ajuta la elimina starea tensiunilor si de a reduce efectele stresului, ca si de a imbunatati activitatea nervoasa si circulatia sangelui in intreg corpul. Reflexoterapia a inregistrat succese incurajatoare in tulburari cum ar fi durerea de cap, tensiune, anxietate,circulatie deficitara, afectiuni digestive, rinite, sinuzite, afectiuni ORL, dureri de picioare, afectiuni hepato-biliare, hemoroizi.
O afectiune produsa la nivelul unui organ sau a unei anumite zone, apare prin modificarea la nivelul zonei reflexogene corespondente, modificare semnalata cel mai adesea prin aparitia unei dureri.
Zonele corespondente se numesc zone reflexogene, si se gasesc localizate in talpa piciorului, in palme si pe pavilionul urechii, etc. Astfel prin masajul reflexogen are loc activarea zonei de reflex atat in zona respectiva cat si in organul sau zona corespondenta. Ca urmare, se intensifica aportul de substante hranitoare, de oxigen, de enzime, hormoni anticorpi si se intensifica procesul de eliminare a toxinelor. Sunt necesare cure de cate 12-20 de sedinte, zilnic sau cu o frecventa de cel putin 3 ori pe saptamana, sedinte care in general dureaza 50 minute.
Activarea zonelor reflexogene este interzisa daca pe suprafata lor se gasesc eczeme, sau daca cuprind pungi cu puroi sau tumori. Activarea este de asemenea interzisa in cazul trombozelor, pentru a se evita punerea in miscare a cheagurilor de sange stationare care ar putea ajunge sa obtureze vase sanguine in zonele vitale pentru organism. Trebuie sa se acorde o mare atentie activarii in cazurile de litiaze. Ea poate avea ca efect dizolvarea pietrelor, dar este posibil ca acestea sa fie prea mari pentru a fi eliminate pe cale naturala.
Reflexoterapia este o ştiinţa foarte veche, folosita pentru tratarea si diagnosticarea, prevenirea diverselor afecţiuni. Reflexoterapia acţionează asemănător cu acupunctura numai ca în loc de ace se foloseşte apăsarea unor puncte reflexogene specifice , apăsare care stimulează zone specifice din organism. Organele şi sistemele corpului uman sunt interconectate între ele şi au în acelaşi timp legături vasculare nervoase şi energetice directe cu zonele corespunzătoare reflexogene. Astfel, reflexoterapia se poate defini ca tratamentul prin masaj al punctelor reflexe diagnosticate ca fiind sensibile. Prin reflexoterapie se deblocheaza si elimina acumularile de toxine din organism. Depunerile toxice sunt considerate în masajul reflexogen principala cauză a îmbolnăvirilor curente. Putem spune că depunerile de toxine în zonele reflexogene, ne arată o defectuoasă funcţionare a organului aflat în coespondenţă şi nu invers.
Ce tratam prin reflexoterapie
Reflexoterapia este utila in tratarea a foarte multe tipuri afectiuni dintre care enumeram doar cateva:
> stres, migrene, ameţeli, insomnii, oboseala cronica, instabilitate emoţionala, depresii, anxietate, atacuri de panica.
> afecţiuni ale coloanei, sciatica, lombosciatica, spondiloze, cifoze, reumatism, artroze, artrite, gonartroza, coxartroza etc.
> tulburări endocrine: tiroida, paratiroide (căderi de calciu), suprarenale, deficiente de creştere la copii, reglarea ciclului, tulburări de menopauza, osteoporoza (stoparea degradării masei osoase), disfuncţii sexuale (impotenta, frigiditate etc.), tulburări de metabolism, obezitate, diabet.
> afecţiuni digestive: gastrite, enterocolite, colite, ulcer, esofagite de reflux, constipaţie, hemoroizi, balonări etc.
> afecţiuni hepato-biliare: litiaza biliara, hipercolesterolemie, bila leneşa etc.
> afecţiuni renale (se elimina nisipul si pietricelele) litiaze, prostatite, enurezis nocturn, edeme (picioare umflate) etc.
> afecţiuni circulatorii: hipo si hipertensiune, arterioscleroza, guta, sindromul mâinilor si picioarelor reci, dureri de picioare.
> afecţiuni ORL: bronşite, rinite, sinuzite, nevralgii, astm etc.
> crampe musculare, luxaţii, entorse, dureri de spate, inflamaţii ale tendoanelor etc.
Recomandari pentru pacient
> este recomandat sa se faca 1,2 su mai multe serii de cate 10 sedinte reflexoterapie
> este recomandat ca inante de terapie cu 1 ora cat si cu 30 minute dupa terapie sa nu se manance nimic;
> pe perioada sedintelor de reflexoterapie este indicat sa se bea o cantitate cat mai mare de lichide, peste 2 litri;
> pe perioada terapiei este recomandat a nu se fuma, a nu se consuma bauturi alcoolice, a se diminua consumul de cafea;
> pe perioda tratamentului reflexogen este recomandata o dieta echilibrata, bogata in legume, fructe si sucuri naturale, si de preferinta a se evita carnea;
> in timpul sedintei de reflexoterapie se va bea 500 ml de apa plata sau ceai de galbenele;
> sa indice corect zonele dureroase reflexoterapeutul, asfel incat acesta sa poata identifica corect organele afectate.
Avantajele reflexoterapiei
> Poate fi aplicată la orice categorie de vârstă
> Poate fi aplicată profilactic, bolilor cronice şi acute, dar şi bolilor nemanifestate.
> Nu are contraindicatii majore
> Este un tratament netoxic.
> Se lucrează pe cauză nu pe simptome.
> Se poate face în paralel cu alte tratamente naturiste sau alopate.
> Nu se întrerupe tratamentul medicamentos.
Efectele secundare ale reflexoterapiei
Urmatoarele tipuri de manifestari au ca efect final eliminarea toxinelor, deoarece reflexoterapia are si un puternic efect de dezintoxicare a organismului . Ele nu trebuie combatute in nici un fel. Aparitia acestor reactii nu trebuie sa duca la intreruperea tratamentului deoarece sunt reactii normale si firesti. Acestea sunt:
> accese de voma
> diaree, putand dura mai multe zile
> urina isi schimba mirosul si culoarea
> transpiratie, uneori foarte accentuata
> aparitia unor eruptii cutanate
> dureri
> ameteli, greata
> apariţia de pete albastre în cazul dezechilibrului de calciu în organism
> cresterea debitului de secretii prin diverse orificii naturale ale organismului
> stare de oboseala uneori accentuata
> dilatarea vizibila a varicelor
> febră, dacă în corp există o infecţie latentă
Contraindicatiile reflexoterapiei
> Insuficienta renala acuta
> litiaza renala (pietre mari care nu pot fi eliminate pe cale naturala)
> litiaza biliara
> in stare de infarct
> varice deschise
> hemoragii
> sarcina
> infectii cutanate, rani la talpa piciorului.
De mentionat faptul ca masajul reflexogen nu poate fi urmat de masajul de relaxare. El poate fi urmat doar de masajul spatelui.